top of page
Writer's pictureSiiri Turunen

Lasten laadukas valmennus on suomalaisen huippu-urheilun edellytys

Huippu-urheilun menestyksen taustalta löytyy lähes poikkeuksetta pitkäjänteistä työtä, sitoutuneita urheilijoita ja ammattitaitoisia valmentajia unohtamatta hyviä harjoitusolosuhteita, tukiverkostoja ja harjoittelun muita resursseja.


Huippu-urheilun kivijalka rakentuu kuitenkin jo paljon aikaisemmin mitä valitettavan harvoin keskusteluissa tuodaan esiin: lasten ja nuorten laadukas valmennus on lähtökohta ja edellytys sille, että voimme synnyttää maahamme huippu-urheilua. Ilman varhaisesta vaiheesta asti hyvin suunniteltua ja toteutettua laadukasta lasten valmennusta tulee huippu-urheilumenestyksen saavuttamisesta kivinen tie.


Lasten laadukas valmennus on kokonaisvaltaista toimintaa, jossa luodaan turvallinen ja kannustava ilmapiiri harjoittelulle ja kehittymiselle. Laadukasta valmennusta tekevä valmentaja osaa huomioida lapset yksilönä. Valmentaja osaa suunnitella ja toteuttaa monipuolista harjoittelua kehittäen lasten fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia sekä sosiaalisia taitoja unohtamatta esimerkiksi lasten kasvattamista kohti urheilullisia ja terveitä elämäntapoja.


Laadukkaassa lapsuusvaiheen valmennuksessa osataan kohdata jokainen lapsi ikä- ja kehitystasoon sopivalla tavalla ja pystytään luomaan onnistumisen iloja ja liikkumisen riemua.


Varhaisessa vaiheessa onkin keskeistä, että harjoittelu on innostavaa, kannustavaa ja monipuolisesti lasta kehittävää, sillä näin voi syntyä pohja elinikäiselle rakkaudelle urheiluun, joka myöhemmin voi mahdollistaa tavoitteellisen harjoittelun ja sitoutumisen kokonaisvaltaiseen huipulle tähtäävään harjoitteluun.


Lapsuusvaiheessa kasvatetaan samalla sitä fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien pohjaa, joka on perusta myöhemmin harjoitettaville taidoille, ominaisuuksille ja huippu-urheilunkin luomille vaatimuksille.


Laadukas valmennus lasten liikunnassa ja urheilussa lähtee liikkeelle osaavista ja ammattitaitoisista valmentajista ja ohjaajista. Keskiöön nousee valmentajien ja ohjaajien ammattitaito, valmennuskokemus ja koulutus. Ketkä toteuttavat lasten valmennusta Suomessa ja löytyykö heiltä riittävästi osaamista laadukkaan valmennustyön tekemiseen?


Suurin osa lasten ohjatusta valmennustoiminnasta tapahtuu Suomessa urheiluseuroissa, jossa valmennustyötä tekee moninainen joukko lajin parissa toimivia ihmisiä. Mukana lasten valmennuksessa on vapaaehtoisia, vanhempia, nuoria oman valmennuspolkunsa alkutaipaleella olevia ohjaajia, toisen työn ohessa valmennusta tekeviä valmentajia, kokeneita ammattivalmentajia ja kaikkea siltä väliltä.


Tämän myötä myös osaaminen vaihtelee huomattavasti valmennusta tekevien henkilöiden välillä. Toisilla voi esimerkiksi olla takana vahva lajitausta ilman pedagogista osaamista, kun taas toiset ovat käyneet laajasti valmentajakoulutuksia ja tuntevat hyvin erilaisia valmennusmenetelmiä.


Suomalaisen urheilun kehittämiseksi ja huippu-urheilun turvaamiseksi on olennaista panostaa valmentajien koulutukseen, osaamiseen, jatkuvaan oppimiseen ja tiedon jakamiseen myös lasten valmennuksen osalta.


Laadukasta lasten valmennusta tulevaisuuden huippu-urheilua silmällä pitäen voidaan toteuttaa vain, jos valmennuksesta vastaavat henkilöt tuntevat lasten kehitystä ja osaavat tarjota lapsille oikeanlaisia virikkeitä ja harjoitteita, jotta lapset innostuvat liikkumisesta ja pääsevät kehittymään.


Lasten valmentajien tulee ymmärtää siis myös lasten kehityspsykologiaa ja omata moniapedagogisia taitoja. Hyvä fyysinen valmennus ei yksin riitä, vaan lapsen kokonaisvaltainen tukeminen on laadukkaassa tekemisessä avainasemassa. Toisaalta vanhempien rooli lasten urheiluharrastuksessa on niin ikään merkittävä ja valmentajan on osattava toimia myös vanhempien kanssa yhteistyössä.


Jotta lasten valmennukseen saadaan mukaan osaavia ja koulutettuja valmentajia toteuttamaan laadukasta toimintaa, tarvitaan riittävästi taloudellisia resursseja. Tilanne, jossa vain tietyillä alueilla ja tietyissä seuroissa on riittävästi resursseja esimerkiksi koulutettujen valmentajien palkkaamiseen, on huolestuttava.


Resurssien epätasainen jakautuminen todella haastaa laadukkaan lasten valmennuksen toteuttamista eri puolilla Suomea. Samalla lasten valmennuksen arvostus tarvitsee myös kunnianpalautuksen, jotta valmennustyötä tekevät osaajat saavat riittävästi kiitosta ja arvostusta tekemästään työstä. Ei ole ainakaan tulevaisuuden huippu-urheilun etu, jos valmennuskokemus ja-osaaminen kaikkoaa lasten valmennustyöstä.


Huippu-urheilumenestys ei synny hetkessä ja lasten laadukkaan valmennuksen merkitystä menestyksen edellytyksenä tulee nostaa vahvemmin esiin. Menestyminen kansainvälisillä kilpakentillä on pitkä prosessi, joka vaatii muun muassa vuosien työtä, kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta.


Lasten laadukas valmennus luo perustan tälle kehityksen tielle. Sen voi ajatella suomalaisen huippu-urheilun perustana. Ilman ammattitaitoista ja laadukasta lapsuusvaiheen valmennusta, on vaikea luoda menestystarinoita huipputasolle.


Lasten laadukkaalla valmennuksella luodaan pohjaa, jolle tulevat sukupolvet voivat rakentaa menestyksensä ja näin suomalainen urheilu voi jatkossa menestyä kansainvälisellä tasolla.



Teksti on julkaistu Valmentaja-lehdessä 4/2024.

0 views0 comments

Comentários


bottom of page